Sofie
Sofie
Verzorgende IG

Sofie

Sofie Mathijssen vervult niet één, niet twee, maar drie rollen binnen Avoord. Als Verzorgende IG, ondersteunend planner/contactpersoon en leerlingbegeleider is geen dag op de werkvloer hetzelfde. Het is de afwisseling die haar zo aanspreekt. Ondanks dat Sofie pas 23 is, blijft het stil als we haar vragen of ze nog ambities heeft voor de toekomst. De reden? Ze doet simpelweg nu al het werk wat bij haar past en waar ze blij van wordt.

Een werkdag van Sofie is enorm divers. Het ene moment staat ze met haar voeten in de klei als Verzorgende IG, een ander moment ondersteunt ze bij het maken van de planning voor haar team. “De combinatie is heel leuk! Je zit nooit een hele dag achter de computer of doet hetzelfde. Elke dag is anders. Tijdens zorgtaken loop je veel op de afdeling, de administratie doe je vanachter de computer en je voert gesprekken met families. Door de vele sociale contacten, is dit werk nooit saai.” 

Warme connecties

Dat Sofie haar hart heeft verloren aan de zorg is mede te danken aan de fijne contacten die ze er opdoet. “Ik vind het heel leuk om voor mensen klaar te staan. Om aan het einde van de dag weer een voldaan gevoel te hebben. Cliënten zijn geïnteresseerd in mijn verhaal, maar andersom ik ook in die van hen. Ik vind het heel mooi om cliënten een luisterend oor te bieden als ze het even moeilijk hebben. Dat ze hun gedachten dankzij een fijn gesprek even opzij kunnen zetten.” 

Ditzelfde warme gevoel ervaart Sofie in de band met haar collega’s van Avoord: “Wij staan voor elkaar klaar! Ondanks dat de leeftijden divers zijn, heb ik het gevoel dat je bij iedereen terecht kunt. Ook toen ik pas begon bij Avoord, hoorde ik direct bij het team. Niet zo van: o, daar heb je weer een jonkie!”

Rust op de werkvloer

In de drie jaar dat Sofie voor Avoord werkt, heeft ze er veel ervaring opgedaan. “Ik vind de werkzaamheden die ik hier verricht erg leuk en divers. Aan de zorg, begeleiding van leerlingen en planning heb ik mijn handen vol. Vooral de combinatie is leuk. In de zorg voor cliënten ben ik vooral met de dagelijkse, verzorgende taken bezig en kun je nog echt het gesprek met cliënten aangaan. Het is heel leuk dat ik nu ook de mogelijkheid krijg om samen met leerlingen de werkvloer op te gaan en hen het vak te leren, in de hoop dat ze dit blijven doen. Het leuke in mijn rol als ondersteunend planner is de uitdaging om de puzzel zo te leggen dat het rooster weer kloppend is en denken in oplossingen, natuurlijk in overleg met de andere teamplanners. Het geeft mij een voldaan gevoel als het rooster zo opgesteld is dat het collega’s rust geeft en werkbaar is voor iedereen.” 

Wij staan voor elkaar klaar! Ondanks dat de leeftijden divers zijn, heb ik het gevoel dat je bij iedereen terecht kunt.

Dankbaar

Het werk is niet altijd rozengeur en maneschijn: “Werken in de zorg is soms best moeilijk, zeker als je te maken krijgt met terminale cliënten. Of de groter wordende groep ouderen. Het is pittig om een slechtnieuwsgesprek met een familie te voeren. Ik woon en werk in dezelfde plek en dan merk je dat het soms dichterbij komt dan je zou willen, maar ook daar vind je je weg in.” Sofie is dankbaar dat ze zich bij Avoord gehoord voelt. “Als je je verhaal kwijt wil, dan kan dit’’

Voor mensen die twijfelen om ook in de zorg te gaan werken, heeft Sofie als tip: “Vooral doen! Kom een keer een dag kijken of meelopen. Je krijgt er zoveel waardering voor terug. Van cliënten en familie, maar ook van collega’s.”