Monique en Ancella
Monique en Ancella
Coördinator vrijwilligers en welzijn

Monique en Ancella

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende medewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag zijn Monique Broeren en Ancella Knoop aan het woord. Zij zijn Coördinator vrijwilligers en welzijn bij Avoord.

De functie Coördinator vrijwilligers en welzijn is veelzijdig, vertellen Monique en Ancella: “Naast het inschrijven en plaatsen van vrijwilligers op de juiste plek hebben we ook veel aandacht voor welzijn. We bieden een luisterend oor voor de vrijwilligers zodat ze even hun ei kwijt kunnen. Daarnaast zijn we ook betrokken bij het organiseren van acties zoals NLdoet, Praatje met een taartje en het Bruin Café. Wat we ook doen, ons doel is onze bewoners een fijne dag te bezorgen.

Daar doe je het voor
In de Week tegen Eenzaamheid was er aandacht voor de actie Praatje met een taartje. “Door je op te geven ging je met een gebakje langs een alleenstaande oudere bij Avoord om een praatje te houden. Dat was een groot succes! Negen mensen vonden het zo’n fijn moment dat ze zijn blijven plakken als vrijwilliger en gaan nu regelmatig langs voor een praatje. De waardering die je van de vrijwilligers én bewoners krijgt, daar doe je het voor”, vertelt Monique enthousiast.

Het is de kunst om een vrijwilliger te koppelen aan een rol waardoor de vrijwilliger, maar ook de bewoner blij is

Mensen zijn boeiend
“Daarnaast is geen dag hetzelfde in deze functie, wat het ook zo leuk maakt. Je hebt met mensen te maken en ik vind mensen boeiend. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook de kunst om een vrijwilliger te koppelen aan een rol waardoor de vrijwilliger, maar ook de bewoner blij is. Dan heb je een win-winsituatie en je draagt daarmee echt bij aan het levensgeluk van iemand”, zegt Ancella.

Monique: "Er zijn vrijwilligers die al een lange tijd verbonden zijn aan Avoord, en daar zijn wij heel blij mee! Wij vinden waardering voor onze vrijwilligers dan ook erg belangrijk en we zetten ons daar ook voor in. Waardering uiten hoeft niet altijd in de vorm van een presentje want een schouderklopje of bedankje is vaak al genoeg vinden de vrijwilligers.”

Sociale contacten
“Ik haal energie uit de sociale contacten die ik met mensen heb. Op weg naar huis kom ik bekenden tegen vanuit mijn werk en ook als ik wandel in de polder. Mijn kinderen denken daar soms iets anders over, die zeggen dan “Ik ga nergens meer naartoe met jou, want dan worden we altijd aangesproken”, zegt Ancella lachend. “We hebben heel veel plezier in ons werk en hopen het nog lang te blijven doen!”

Wil je ook vrijwilliger worden bij Avoord en je steentje bijdragen? Monique: “Kom gezellig eens een dagje meelopen! Dan laten we je alle mogelijkheden zien, want er kan meer dan je soms denkt!” Kijk voor meer informatie hier.