Mariëlle
Mariëlle
Verpleegkundige

Mariëlle

Mariëlle verruilde de commerciële wereld voor een baan in de zorg: ‘De voldoening die ik uit mijn werk haal is zo groot’

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende medewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag vertelt Mariëlle van Dorst (50) waarom werken in de zorg haar zo bevalt: “De diversiteit maakt het aantrekkelijk. We hebben een hele leuke doelgroep.” 

Mariëlle is verpleegkundige op de zorgappartementen in Rijsbergen waar ze geniet van de diversiteit van haar werk. Mariëlle: “De bewoners van de zorgappartementen behouden hun zelfstandigheid dankzij onze zorg. Sommige bewoners wonen bij ons omdat ze geestelijk nog goed zijn, maar lichamelijke beperkingen hebben. Andere bewoners hebben juist een psychogeriatrische achtergrond en zijn licht dementerend. Daarnaast hebben we ook cliënten met een GGZ-achtergrond, en die vragen weer om een hele andere behandeling. De doelgroep is hier zo divers, dat maakt het aantrekkelijk.” 

Vliegende keep

Niet alleen de doelgroep zorgt voor voldoende afwisseling, ook de werkzaamheden van Mariëlle zijn iedere dag anders, vertelt ze. “In principe hebben we altijd dezelfde taken, maar afhankelijk van de situatie ziet elke dag er anders uit. Naast de gebruikelijke ochtendzorg en het rondje koffie doen we zoveel meer. Ik ben echt een vliegende keep: soms wil je juist opnieuw naar een cliënt om te kijken hoe het met iemand gaat, andere momenten ben je bezig met het coachen van je collega’s of het bellen van leveranciers om nieuwe materialen te bestellen.”

Laatste stationnetje

In de zorgappartementen beleven veel bewoners hun laatste levensfase en Mariëlle is blij dat die zorg onderdeel is van haar werk. “Ik ben zelf mantelzorger geweest van mijn schoonvader en je gunt mensen dat ze dat laatste stationnetje goed doorkomen. Dat hoop ik voor mijn ouders straks ook. Dat ik hier zoveel voor een ander mag betekenen, is bijzonder. Je wilt die laatste fase zo mooi mogelijk maken, bijvoorbeeld door familie uit het buitenland te ontvangen. Je wilt mensen nog zoveel mogelijk geven in die laatste fase. De dankbaarheid die je daarvoor terugkrijgt, daar kan geen geld tegenop.”

De voldoening die ik uit mijn werk haal is zo groot

‘We doen ons best’

Daarom zet Mariëlle zich in om haar cliënten zoveel mogelijk te helpen. “Vanwege het huidige beleid van de overheid wordt er steeds meer van de zorg afgesnoept en dat maakt het soms wel eens moeilijk. Maar dan moet je juist creatief zijn! Bijvoorbeeld wanneer een cliënt geen mantelzorger heeft om boodschappen voor haar te doen. Dan ga je toch samen kijken wat je voor iemand kunt betekenen. We hebben druk gezocht naar een vrijwilliger die bij de lokale supermarkt boodschappen kan doen, op rekening. Die extra hulp zorgt dan toch voor lastenvermindering. We beloven geen gouden bergen, maar we doen wel ons best!”

Palliatieve zorg

Sinds haar omscholing is Mariëlle haar interesse voor palliatieve zorg gegroeid. “Ik heb een specialisatie gevonden waarmee ik mijn kennis op dit gebied kan verrijken. Omdat palliatieve zorg één van de speerpunten van Avoord is, heb ik samen met mijn manager gekeken naar mogelijkheden om met deze opleiding te beginnen. En dan merk je dat Avoord graag investeert in haar personeel. Ik hoop in september met de specialisatie te starten.”

Ben je benieuwd naar onze vacatures? Bekijk hier onze vacatures.