Jacqueline
Jacqueline
Medewerker Dagbesteding

Jacqueline

"Het belangrijkste is dat je samen bezig bent en verbinding zoekt"

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende medewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag is Jacqueline Hermus aan het woord. Zij is medewerker dagbesteding op locatie Het Anbarg.

Naast haar functie als medewerker dagbesteding is Jacqueline ook miMakker: “Ik zeg altijd maar; Ik ben het zusje van de Cliniclown. Dan hebben anderen meteen een beeld erbij. Als miMakker ben je het maatje van de bewoner en heet ik Sientje. Mijn doel is om contact te maken van hart tot hart.”

Door er simpelweg te zijn kun je al zoveel betekenen voor de ander

Contact maar dan anders
“Bij sommige bewoners is het lastig om contact te maken met woorden. Ik benader mensen op een andere manier. Bijvoorbeeld om het gevoel van de bewoner te erkennen en daarmee toenadering te zoeken. We hadden een bewoner die snel boos werd en waar je moeilijk contact mee maakte. Ik probeer dan mee te gaan in zijn gevoel en om zijn boosheid te verminderen. Ik ging als Sientje op bezoek. Toen ik binnen kwam, mocht ik al vrij snel naast de bewoner zitten en had hij zijn hand op mijn been gelegd. Hij kneep hard in mijn been, zoals hij dat altijd deed bij zorgmedewerkers. Ik legde mijn hand op zijn hand en drukte zachtjes zodat hij voelde dat ik er was. Er ontstond contact tussen ons en er was genegenheid. Het knijpen hield op en dat was een heel bijzonder moment.”

Activiteiten ondernemen
Tijdens haar functie als medewerker dagbesteding onderneemt Jacqueline met de bewoners verschillende activiteiten: “Als we samen gaan zingen wordt er enthousiast meegedaan. Kan een bewoner niet meezingen, dan bewegen zij met handen en voeten mee op de muziek. Je zoekt een andere manier om mee te doen en ze een mooie dag te bezorgen. Het belangrijkste is dat je samen bezig bent en verbinding zoekt.”

Er zijn
“Er zijn twee woorden die ik erg belangrijk vind en dat is -Er zijn-. In welke vorm dan ook. Door er simpelweg te zijn kun je al zoveel betekenen voor de ander. Soms herkent een bewoner zijn familie niet meer en vragen ze mij “Wat kan ik dan doen?” dan is mijn antwoord altijd: Er zijn is al voldoende”.

Wil jij ook aan de slag bij Avoord? Bekijk dan hier de vacature.