Fenne

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende zorgmedewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Fenne werkt ruim 5,5 jaar als wijkverpleegkundige bij Avoord: “Je weet nooit van tevoren wat je op een dag te wachten staat.”

Als wijkverpleegkundige doet Fenne veel meer dan enkel zorg verlenen aan huis. “De andere werkzaamheden omvatten veel meer dan enkel papierwerk”, licht Fenne toe. “Ik heb met allemaal verschillende mensen contact om het hele zorgproces te plannen. Ik voer gesprekken met families, huisartsen en zorginstellingen. Er wordt veel van je verwacht, maar de afwisseling is juist leuk.”

Crisismanagement en omschakelen

Die afwisseling is kenmerkend voor het werk als wijkverpleegkundige, vindt Fenne. “Het ene moment help je iemand tijdens het douchen, het andere moment krijg je een telefoontje dat er een crisissituatie is. Dan moet je schakelen: mensen bellen, lijntjes uitzetten, contacten leggen. Je weet nooit van tevoren wat je op een dag te wachten staat. Bovendien kom je bij mensen thuis, dat betekent dat je niet altijd alle middelen voorhanden hebt. Je moet zeker creatief zijn en improviseren. Dat kan wel eens een uitdaging zijn.” 

Diepere gesprekken

“In de thuiszorg bouw je een speciale band op met mensen. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Je weet vaak niet wat zich achter de voordeur afspeelt, maar als je ergens jaren over de vloer komt, dan schept dat wel een band. Als dan het einde nadert, dan is het fijn dat je diepere gesprekken kunt voeren met mensen en hun wensen voor die laatste fase kunt bespreken. Het is echt de kracht van Avoord dat wij ook zorg tot het allerlaatste moment thuis bieden. Ook voor ons, want dan kunnen wij het ook goed afsluiten. En die zorg is juist heel mooi.”
 

Bij Avoord werken we samen om onze cliënten in hun kracht te zetten

Samen

Wat Fenne vooral leuk vindt aan haar werk is de zorg voor mensen. “Bij Avoord is het niet zozeer zorgen voor, maar zorgen mét. We kijken altijd eerst naar wat iemand nog wél kan. Hoe kan iemand nog zo lang mogelijk zelfstandig blijven leven? Is er een hulpmiddel dat wij ze kunnen aanreiken? Dan pas zijn wij er om te ondersteunen in de zorg. Dat vind ik heel mooi. We kijken écht samen hoe we mensen in hun kracht kunnen zetten.”

Laagdrempelig

“Hetzelfde geldt voor ons, de werknemers bij Avoord. Ik voel me totaal geen nummertje, ik voel me echt gezien als persoon. Het contact is heel laagdrempelig en collega’s staan open voor vragen of opmerkingen. Ook mijn persoonlijke ambities hoef ik maar aan te geven en dan blijkt vaak dat de ontwikkelingsmogelijkheden er binnen Avoord zijn.”