Carola
Carola
Verzorgende IG

Carola

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende zorgmedewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag doet Carola van Maurik (33) haar verhaal, die als verzorgende IG werkt op De Willaert in Zundert. “Met beperkte middelen kijken naar mogelijkheden: dat maakt voor mij de zorg zo mooi.”

Voor Carola stond het als kind al als een paal boven water: ze moest en zou later de zorg ingaan. Die vastberadenheid heeft ze te danken aan haar opa. Toen Carola nog jong was, woonde hij in een verzorgingstehuis. Op het moment dat ze met haar moeder een keer te vroeg op visite kwam, zag ze hoe haar opa gewassen werd door de verzorgers. “Dat moment fascineerde me zo. Toen ik 11 jaar was zei ik: ‘dit ga ik later ook doen’.” Carola hield woord. Ze volgde een studie in de zorg en werkt momenteel met veel plezier als verzorgende IG op De Willaert in Zundert.

Kippenvel

Wat haar zo triggert aan werken in de zorg? Carola: “De wilskracht die ik zie bij veel cliënten van ons, is bewonderenswaardig. Juist als iemand zorg nodig heeft, zie je dat er iets ontstaat in iemand. Een bepaalde drive om ergens voor te gaan. Ik vind het mooi dat ik daaraan mag bijdragen met mijn hulp die ik ze bied.” Als voorbeeld noemt ze een cliënt op de revalidatieafdeling waar ze ooit werkte, nog voor ze bij Avoord kwam. “Vooraf werd ons verteld dat deze persoon nooit meer naar huis zou kunnen. Wij moesten hem motiveren om weer te leren lopen en praten. Dat hij een paar maanden later weer lopend de deur uit ging, daar krijg ik nog steeds kippenvel van.”

Dat ene moment geeft me nog altijd kippenvel

Inlevingsvermogen

Inmiddels werkt Carola anderhalf jaar voor Avoord, een plek waar ze zich helemaal thuis voelt. “Voor mij is Avoord een mooie, mensgerichte organisatie. Cliënten hebben hier zeggenschap over hoe ze dingen willen. Dat vind ik heel belangrijk. Zelf denk ik in mijn werk ook vaak: hoe zou ik zelf behandeld willen worden als ik oud ben? Wie wil werken in de zorg heeft een groot inlevingsvermogen nodig. Dat maakt het voor mij juist leuk; écht kijken naar de ander. Wie is die ander, wat heeft die ander nodig?”