Mail ons Bel ons

Ryan: ‘De dynamiek van de thuiszorg is mooi, elk huis heeft andere normen en waarden’

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende zorgmedewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag doet Ryan Schout zijn verhaal, die als Manager Wijkzorg helemaal thuis is in de thuiszorg van Avoord. “De thuiszorg wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons zorgsysteem, omdat mensen langer thuis moeten blijven wonen. Dat maakt ons werk uitdagend en daarom zo leuk!”

Ryan is van oorsprong verpleegkundige, maar werkt alweer zo’n dertig jaar in leidinggevende functies. Sinds tweeënhalf jaar doet hij dat bij Avoord AanHuis, in de wijkzorg. Een schitterende werkplek, als we Ryan mogen geloven. “De thuiszorg is een heel unieke werkvorm. Je komt bij mensen thuis, wat heel kwetsbaar is. Elk huis heeft zijn eigen normen en waarden en daar moeten onze zorgverleners zich aan aanpassen.” Dankzij de verschillende vormen van thuiszorg binnen Avoord, is het werk voor onze zorgverleners geen dag hetzelfde. “Zo biedt Avoord ook Tijdelijke Thuiszorg (TTZ), voor mensen die bijvoorbeeld herstellende zijn van een operatie. Of die in hun laatste levensfase zitten. “Ook hierin zie je weer: elke situatie is anders. En juist dat maakt ons werk zo mooi.”

Samen werken aan de toekomst
Als we het woord ‘enthousiasme’ aan een persoon moeten koppelen, dan is Ryan een grote kanshebber. Vol passie kan hij urenlang praten over zijn baan. Niet alleen over de mooie kant, ook over de kwetsbare toekomst ervan. “De komende twintig jaar zal het aantal werkzame mensen steeds verder afnemen in Nederland. Dat vraagt om slimme oplossingen vanuit ons zorgstelsel. Daardoor zit mijn baan vol uitdagingen; hoe gaan we ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen? Hoe gaan we onze zorg daarop inrichten?” De antwoorden daarop heeft Ryan niet in zijn eentje in zich. “Vanuit Avoord werken we steeds vaker samen met andere zorginstellingen in de regio. Deze onderwerpen zijn zo serieus, dat kun je niet in je eentje oplossen. Concurrentie bestaat wat ons betreft niet. We helpen elkaar juist naar een betere toekomst.”

Thuiszorg: een dynamische plek voor jou?
Of het werken in de zorg volgens Ryan ook best eens zwaar is? Lachend: “In eerste instantie zou ik zeggen: nee. Simpelweg omdat ik het werken in de zorg zo mooi vind. Als je iets graag doet, voelt het niet zwaar. Natuurlijk kan werken in de zorg fysiek en mentaal soms wel pittig zijn. Maar in de thuiszorg hebben we een voordeel: de zorgverleners hoppen van adres naar adres en juist die paar minuten in de auto of op de fiets kunnen verlichting geven. Even een momentje voor jezelf.” Verder wil Ryan specifiek de flexibele contractvormen binnen Avoord benoemen. “Bijvoorbeeld voor moeders, die om 12.00 uur hun kind van school willen halen. Avoord is uniek in de flexibiliteit van contracten en dat vind ik mooi om te zien. Op die manier beweegt een werkgever echt mee met de wensen van de werknemer.” 

Aan iedereen die twijfelt over een baan in de zorg of specifiek de overstap wil maken naar thuiszorg, heeft Ryan maar één advies: “Kom eens een dagje of een paar uur meelopen. Iedereen is welkom om met dit prachtige beroep kennis te maken!”

Wil jij ook werken bij Avoord? Bekijk onze vacatures en solliciteer!