Mail ons Bel ons

Renate: ‘Iemand op z’n kwetsbaarste momenten mogen helpen, vind ik heel mooi’

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende zorgmedewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag doet Renate Verhees (34) haar verhaal, die als verpleegkundige werkt op de zorgappartementen van De Willaert in Zundert. “Met beperkte middelen kijken naar mogelijkheden: dat maakt voor mij de zorg zo mooi.”

De Rijsbergse Renate volgde met veel plezier haar studie HBO Verpleegkunde. Drie jaar werkte ze in het ziekenhuis, om vervolgens een uitstap te maken naar de gespecialiseerde zorg. Sinds juli van dit jaar is ze terug in de eerstelijnszorg, bij Avoord. Een stap waar ze blij mee is. Renate: “Deze baan geeft mij meer regelmaat. Tel daarbij op dat ik tijdens mijn studie een bijbaan had bij Avoord en ik toen al erg gecharmeerd was van de organisatie. Ik ben blij dat ik terug ben!” Interessant genoeg ziet Renate nu ze terug is in de eerstelijnszorg hoeveel positieve veranderingen er in deze zorg zijn doorgevoerd. “Denk aan iets simpels als een hulpmiddel om steunkousen aan te trekken. In het begin dacht: wat is dit? Maar nu zie ik hoe handig dit is. Het grappige is dat mijn collega’s me bij terugkomst zeiden: ‘We kunnen vast veel van jou leren, nu je ervaring hebt opgedaan in gespecialiseerde zorg’. Maar ik leer juist meer van hen, door alle veranderingen.”

Kwetsbare momenten
Het mooie aan werken in de zorg, vindt Renate dat ze daardoor deel uitmaakt van iemands leven. “Soms op de kwetsbaarste momenten. Als je iemand naar het toilet moet helpen, gaat diegene letterlijk met de billen bloot waar jij bij bent. Daar moet je als zorgverlener heel goed mee omgaan. Ik vind dat mooi, dat ik op die kwetsbare momenten een steentje kan bijdragen aan iemands leven en er voor die persoon kan zijn.”

Niet zeuren, maar doen
Of de zorgsector voor iedereen is weggelegd? Renate: “Ik denk dat je er wel een bezige bij voor moet zijn, en een zorgtype. Voor mij persoonlijk geldt dat ik toekijken erg lastig vind. Ik wil altijd iemand helpen, dat moet wel in je zitten. Van mijn ouders het ik het aanpakken meegekregen: niet zeuren, maar doen. Ook dat is iets wat wel handig is in de zorg.” Voor wat betreft haar toekomstige ambities heeft Renate daar nog niet heel erg een beeld van. “Ik ben pas net begonnen in deze baan en vind het tot nu toe erg leuk. Voor nu doe ik hetgeen waar ik blij van word en is het vooral mijn missie dat te blijven doen. In de huidige tijd, waarin we altijd maar druk zijn, is overeind blijven al heel wat. Doen wat je leuk vind is dan heel belangrijk.” 

Wil je ook in de zorg werken? Kijk dan naar onze vacatures en solliciteer!