Mail ons Bel ons

Blog: 'Recruiter in de zorg'

Per 1 september 2019 ben ik in dienst gekomen bij Avoord als Recruiter. Eén van mijn hoofdtaken is het werven en selecteren van zorgpersoneel. Tijdens mijn middelbareschooltijd heb ik wat ervaring opgedaan in zorgland. Ik werkte toen in de vakanties als huishoudelijk hulp in de thuiszorg. Mijn rugzak met zorgervaringen was vrijwel leeg toen ik bij Avoord begon. Daar wilde ik iets aan doen! Zo gezegd, zo gedaan.

Op donderdag 10 oktober 2019 was het zo ver. Ik was klaar voor mijn vuurdoop op een psychogeriatrische woongroep. Daar ontmoette ik Jolanda, verzorgende op De Willeart. Jolanda nam me mee in haar dagelijkse werkzaamheden. Voor haar heel normaal, voor mij heel bijzonder. Allereerst legde ze mij uit dat iedere cliënt een eigen manier van benaderen heeft. Heel even bedacht ik me hoe ik er over zestig jaar uit zou zien en wat ik dan prettig zou vinden. Die persoonlijke benadering spreekt mij enorm aan.

Vervolgens nam Jolanda me mee naar de eerste cliënt. Mevrouw lag nog heerlijk op één oor, maar werd zachtjes gewekt. Eenmaal wakker werd mevrouw uit bed gehaald en begeleid naar de badkamer. Mevrouw werd ontbloot om gewassen te worden. Ondanks dat we akkoord hadden van mevrouw, voelde ik een bepaalde schaamte. Ik nam gepaste afstand. Ik besefte me dat communiceren met woorden voor deze cliënten lastig is waardoor je vanuit je gevoel moet inspelen op de situatie. Dit ga ik zeker meenemen in mijn gesprekken. Eenmaal aangekleed werd mevrouw naar de ontbijttafel gebracht zodat ze zelfstandig een boterham kon smeren.

Onderweg naar de volgende cliënt kwamen we een mevrouw tegen die verdwaald was. Jolanda stelde de mevrouw gerust en bracht haar terug naar haar woongroep, waar ze werd opgevangen door een collega. Op naar de volgende cliënt. Deze meneer was heel erg ver in zijn dementie en op dat moment erg onrustig. Ik voelde dat het me raakte. Wat als mijn ouders, wat als ik… Jolanda legde een hand op de schouder van meneer en maakte een praatje. Meneer kon wel verstaan wat Jolanda zei, reageren ging via korte zinnen van een paar woorden. Deze meneer werd ook verschoond en helemaal klaar gemaakt voor de dag.

Voordat ik ging meelopen was het nog een ver-van-mijn-bed-show. Door deze ervaring weet ik waar ik op moet letten tijdens mijn selectiegesprekken. Hierdoor probeer ik de kwaliteit van Avoord te waarborgen.